Als je een feest wilt organiseren moet je daar al heel vroeg mee beginnen! De kenners raden aan om ongeveer een jaar van tevoren te beginnen. Dan moet je ongeveer beginnen met een data uitkiezen. Dit moet zo vroeg omdat dingen als bruiloften en dergelijken vaak al heel lang vast staan. Ook is het handig om nu al te beginnen met sparen en een budget op te stellen voor het feest. Ook moet je rond deze tijd al bepalen hoeveel mensen je wilt uitnodigen en daar kan je dan weer je budget op afstemmen. Neem ook al vroegtijdig vrij dagen op! Heel belangrijk.

Een half jaar van te voren bepaal je wat je doelgroep is. Deze mensen hebben ontzettend veel invloed op de sfeer van het feest. Ook moet je nu al gaan bepalen wat de locatie van het feest wordt. Denk eraan dat de locatie makkelijk te bereiken is met het OV en kijk of er parkeer gelegenheid is! Regel ook alvast de catering. Zorg dat er genoeg te drinken is en dat er af en toe lekkere hapjes voorbij komen. Boek een band of een DJ. Ze hebben het vaak druk en het is dan ook geen overbodige luxe om een half jaarvan te voren al te weten wie er komen!

Zorg ook voor verzekeringen en eventuele vergunningen. Deze zijn meestal niet binnen 1 dag geregeld dus zorg ook hierbij dat je alles op tijd geregeld hebt. Maak een voorlopig draaiboek. Zo weet je ongeveer hoe je alles moet gaan regelen en dit is gewoon een mooi overzicht dat je niet dingen door elkaar laat lopen.

Bedenk ook wat voor promotie materiaal je wilt gaan verspreiden. Wat voor soort mensen je wilt hebben op het feest, wat voor doelgroep.. Dit is allemaal van belang als je een feest wilt gaan organiseren.

Ten slotte, hou goed bij wie er komen en of ze al betaald hebben (als je een betaald feest houd) om verwarring te voorkomen.