Nog even wachten en dan mogen we weer genieten van de feestdagen. Aangezien er vorig jaar niet meer dan 4 personen op visite mochten, willen veel mensen het dit jaar groots uitpakken. Om de feestdagen goed te vieren is het altijd een goede optie om een diner te organiseren voor familieleden en/of vrienden. Maar wat moet dan gekookt worden en waar moet er allemaal rekening mee gehouden worden? In deze blog worden er meerdere tips gegeven om een uitstekende diner te organiseren.

Wat is er nodig?
Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel mensen er worden uitgenodigd. Let er wel op dat het aantal personen ook in het huis past. Zodra het zeker is hoeveel mensen er zullen komen, is het goed om te controleren of dat er voldoende bestek, borden en glazen aanwezig is. Zo niet, dan moet er een bezoekje worden gebracht aan de winkels.

Er hoeft niet alleen een diner georganiseerd te worden voor de feestdagen. Ook kan een diner georganiseerd worden voor een verjaardag, een jubileum of om gewoon iets te vieren. Het diner kan aan de hand van het feest gethematiseerd worden. Voor kerst is het bijvoorbeeld leuk om rode en groene tinten te gebruiken. Voor een verjaardag gaat het meer om veel versieringen en misschien wat confetti. Zo kan er voor elk diner creatief gewerkt worden aan de versiering en een thema.

Koken of laten brengen
Veel mensen denken bij een diner aan koken. Natuurlijk is het geen regel om zelf iets te maken. Zo kan er ook een food service ingehuurd worden. Er zijn ontzettend veel bedrijven die eten brengen aan de deur speciaal voor een feest. Zo kan er dus ook van alles wat besteld worden, zodat ieder persoon iets kan eten wat hij of zij lekker vind. Hou wel rekening met de leeftijden. Wanneer er kinderen aanwezig zijn is het altijd een goede optie om wat patat of pizza op tafel neer te zetten. Als het een erg formule gelegenheid is dan is het leuk om ook te denken aan hoe het eten is geserveerd. Wanneer er een food service langskomt dan kan het nog wel eens zijn dat het in bakjes wordt gebracht. Haal gerust het eten uit de bakjes om het mooi en netjes op een bord of iets dergelijks te serveren. Dit geeft dan ook weer een betere sfeer.

Om wat geld te besparen kan er ook voor gekozen worden om zelf iets te bereiden. Dit is dan ook wat de meeste mensen doen. Aan de hand van het thema of feest kan er bepaald worden wat er gekookt wordt. Met kerst is het meestal een grote kalkoen met wat groente en aardappels of patat. Denk er dan ook aan hoeveel gangen het diner zal hebben. Meestal gaat het om een 3-gangen diner.

3-gangen diner
Een 3 gangen-diner kan bezorgd worden of zelf gekookt worden. De eerste gang is in de meeste gevallen een soep, met daarbij brood en een smeersel om op het brood te doen. het smeersel kan kruidenboter, hummus of boter met zeezout zijn. Zo hebben de mensen een klein hapje gegeten. Duurt het toch ietsje langer om het hoofdgerecht te maken dan is dit een mooie gelegenheid om tijdens de eerste gang aan het hoofdgerecht te werken.

De tweede gang is dan ook het hoofdgerecht. Hier krijgen de mensen een stuk vlees of vegetarisch vlees, rijst/aardappel en wat groente. Natuurlijk ligt het er ook aan wat iemand kan maken. Kijk dan vooral ook filmpjes op het internet of pak er een kookboek bij.

Als laatste komt de derde gang en dat is het toetje. Hier kijken meestal de meeste mensen naar uit. Het toetje kan een pudding, taart, cake, vla of ijs zijn. Geniet vooral ook zelf van het diner.